Puree ziemniaczane zapiekane z serem

Puree ziemniaczane zapiekane z serem

  • 00:50
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 200 g ziemniaków
    • 30 g masła
    • 100 ml śmietanki kremówki
    • 4 grube plastry mozzarelli w zalewie
    • 50 g boczku wędzonego w kawałku
    • 4 cienkie plastry boczku wędzonego
    • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, bazylia, oregano, lubczyk
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Odlej wodę, odparuj, przestudź i obierz ze skóry. Ziemniaki zagnieć na puree i wymieszaj z masłem i śmietanką.

Boczek pokrój na małe kawałeczki i przesmaż na patelni (ok. 5 min). Następnie dodaj do masy, wymieszaj z ziołami, solą oraz pieprzem. Masę włóż do foremek żaroodpornych. Na wierzchu każdej porcji połóż plastry sera i zapiekaj w temp. 200° aż masa urośnie a ser się stopi (ok. 20 min). Pod koniec pieczenia włóż do piekarnika plastry boczku i zapiecz je na złoty kolor, tak aby były chrupiące. Przed podaniem na wierzchu puree ułóż kawałki boczku i posyp świeżym koperkiem. Podawaj od razu.


Komentarze