Pyszne i szybkie roladki ze sznycla indyczego podane ze szpinakiem i pomidorkami

Pyszne i szybkie roladki ze sznycla indyczego podane ze szpinakiem i pomidorkami

  • 00:30
  • 5 porcji
  • Prosty

Składniki

    Roladki:

    • 15 suszonych moreli
    • 5 suszonych śliwek
    • 5 sznycli indyczych
    • jogurt naturalny
    • 1 jajko
    • ostra papryka
    • olej słonecznikowy
    • opcjonalnie: sos słodko-pikantny (np. TaoTao)
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sałatka:

    • 1 op. świeżego szpinaku baby
    • pomidorki cherry

    Sos winegret:

    • 2 łyżki oleju
    • sok z 1/3 cytryny
    • 1/2 łyżeczki musztardy
    • 1/2 łyżeczki miodu lub cukru
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj sznycle: morele i śliwki zalej wrzątkiem na 10 minut. Sznycle opłucz i dokładnie rozbij, nie rozrywając struktury mięsa. Z jednej strony przypraw solą, wysmaruj jogurtem naturalnym, ułóż na wierzchu trzy morele i jedną śliwkę. Zawiń w roladkę. Jajko rozbełtaj z solą, pieprzem i papryką. Mocz w nim roladki, a następnie obtaczaj w sezamie zgodnie z kierunkiem zawijania. Kładź na patelni miejscem zakończenia roladki, żeby się nie rozpadły. W oleju głębokim na 1-1,5 cm smaż na małym ogniu z każdej strony. Jeśli lubisz ostre potrawy, możesz również maczać roladki w sosie słodko-pikantnym.

Przygotuj sałatkę: szpinak umyj i wrzuć do miski. Dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki cherry. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą połącz i wymieszaj z warzywami.

Danie możesz podać z ryżem lub ziemniaczkami, ale równie dobrze smakuje bez dodatków.
 


Komentarze