Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

  • 01:10
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 1 kg ziemniaków
    • 20 dag mąki ziemniaczanej
    • 1 jajko
    • sól
    • 1-2 łyżki oleju

    Nadzienie:

    • 20 dag mięsa gotowanego (najlepiej z szynki)
    • 1 cebula
    • tłuszcz
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ciasto: ziemniaki obrane ugotować, przestudzić, zmielić dodać mąkę ziemniaczaną, jajo, sól, olej i wyrobić ciasto.

Nadzienie: cebulę pokroić i usmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Mięso zmielić razem z usmażoną cebulą, dodać do smaku sól, pieprz i dobrze wymieszać. Jeśli mięso jest za suche, dodać odrobinę rosołu.

Z ciasta formować małe placuszki, nakładać farsz z mięsa, zlepiać i formować małe kulki. Gotować około 5–10 min od wypłynięcia. Podaję polane sosem grzybowym wraz z surówką z kapusty pekińskiej.


Komentarze