Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

  • 01:10
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 1 kg ziemniaków
    • 1 jajko
    • 50 g mąki pszennej
    • przyprawy: sól

    Farsz:

    • 500 g mielonej wieprzowiny
    • 1 cebula
    • 1 jajko
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 2 łyżki oliwy
    • przyprawy: majeranek, sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki umyj. Połowę z nich ugotuj w łupinkach w nieosolonej wodzie. W czasie kiedy ziemniaki będą się gotowały, obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć cebulę. Mieszając, poczekaj aż lekko się zrumieni. Do zrumienionej cebulki dorzuć mięso. Zwiększ ogień pod patelnią i cały czas mieszając, poczekaj, aż z mięsa odparuje woda. Tak usmażone mięso wsyp do miski i poczekaj aż wystygnie.

Ugotowane ziemniaki obierz i zmiel. Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na bardzo drobnej tarce. Przetarte ziemniaki dobrze odciśnij przez gazę. Odciśniętą z ziemniaków wodę odstaw. Kiedy na dno opadnie skrobia, delikatnie zlej wodę z wierzchu i pozostały w naczyniu osad dodaj do przetartych ziemniaków. Połącz surowe ziemniaki z ugotowanymi, wbij jajko, posól i wyrób ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodaj mąkę. Do ostudzonego mięsa dodaj jajko, majeranek, sól i pieprz. Wymieszaj.

Z ciasta oderwij kawałek wielkości dużego orzecha włoskiego, rozpłaszcz na dłoni, nałóż łyżeczkę farszu. Ciasto zlep i utocz kulkę. W ten sam sposób ulep pozostałe pyzy. W garnku zagotuj osoloną wodę. Na wrzątek wrzucaj partiami pyzy i gotuj ok. 10 min od wypłynięcia na wierzch. Pyzy najlepiej smakują z podsmażonym boczkiem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze