Quesadilla z kurkami i pomidorkami

Quesadilla z kurkami i pomidorkami

  • 00:30
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 6 tortilli
    • 300 g kurek
    • 3 pomidory
    • 150 g sera owczego
    • 2 młode cebulki z zielonym szczypiorkiem
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 pęczka kolendry
    • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
    • 50 ml oliwy
    • 1 limonka 
    • 1 papryka czerwona
    • 1/2 papryki żółtej
    • 1/2 papryki zielonej 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Obierz cebulki i czosnek. Pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej połowę przygotowanej oliwy i dodaj cebulki oraz czosnek. Lekko przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wsyp umyte grzyby i lekko podsmaż na mocnym ogniu. Grzyby zawierają spore ilości wody, dlatego ważna jest temperatura. Grzyby powinny się smażyć na patelni, a nie gotować. Będą gotowe, gdy lekko się zrumienią.

2

Pomidory pokrój w kostkę. Zielone części cebulki pokrój drobno. Rozłóż 3 tortille w rzędzie. Na każdą nałóż pomidory, zielone części cebulek i posyp pokruszonym serem. Na wierzch dodaj podsmażone kurki. Nakryj tortille pozostałymi plackami i dociśnij.

3

Przełóż quesadille na blachę od piekarnika. Włącz piekarnik z funkcją grilla i wstaw placki do zapieczenia. Można je także podgrzać na suchej patelni teflonowej. Przy tym sposobie musisz jednak pamiętać o ich odwracaniu, by równo się zrumieniły.

4

Umyj papryki i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z limonki. Wlej pozostałą oliwę i poszarp kilka listków kolendry. Sos wymieszaj.

5

Gotowe quesadille przełóż na deskę i pokrój na ćwiartki. 

 

6

Ułóż na półmisku w jedną stronę. Udekoruj jeszcze kleksami śmietany, salsą warzywną i listkami kolendry.


Komentarze