Quesadillas, czyli kanapki z grillowanej tortilli z domowym guacamole

Quesadillas, czyli kanapki z grillowanej tortilli z domowym guacamole

  • 00:25
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​6 placków tortilla
    • 3 pomidory
    • 1/2 pęczka cebulki wiosennej
    • 1/2 pęczka kolendry
    • 200 g tartej mozzarelli
    • 60 g sera blue
    • 50 g szynki dojrzewającej
    • 1 ogórek
    • 40 g łososia wędzonego
    • 20 g orzechów włoskich
    • 100 g kwaśnej śmietany
    • 1 awokado
    • 1/2 cytryny
    • 20 ml oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Placki tortilli rozłóż na stole, aby lekko przeschły po wyjęciu z opakowania. Ułóż je w dwóch rzędach.

Pomidory pokrój w kostkę, a zieloną część z cebulki (gruby szczypior) pokrój drobno. Ogórka pokrój w kostkę. Orzechy włoskie przebierz z ewentualnych łupinek i pokrój drobno.

Na rozłożone dolne placki tortilli nałóż równomiernie tarty ser, pomidory i szczypiorek. Na pierwszy placek nałóż kawałki szynki i obsyp ogórkiem zielonym (zostaw trochę do dekoracji), następnie przykryj drugim plackiem z górnego rzędu. Z wyczuciem dociśnij. Na kolejną quesadilla nałóż kawałki wędzonego PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE łososia. Nakryj drugim plackiem i również dociśnij. Na ostatnią nałóż pokruszony w kawałki ser pleśniowy i posiekane orzechy włoskie. Przykryj i dociśnij plackiem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.

Awokado umyj i przekrój na pół, wyjmij pestkę. Wydrąż łyżką miękki miąższ do miseczki. Skrop sokiem z cytryny i lekko polej oliwą. Przypraw solą i pieprzem. Zgnieć widelcem i wymieszaj.

Placki quesadillas wstaw do pieczenia, aż wierzch się zrumieni. Następnie dopiecz jeszcze trochę drugą stronę. Wyjmij i pokrój na ćwiartki. Rozłóż na półmisku według smaków. Każda ćwiartka powinna na siebie zachodzić. Quesadilla z szynką posyp zielonym ogórkiem pokrojonym w kostkę. Quesadilla z serem pleśniowym udekoruj orzechami włoskimi. Ostatnią partię kanapek udekoruj kawałkami wędzonego łososia. Na wierzch wszystkich nałóż puree z awokado i kleksy kwaśnej śmietanki. Posyp listkami kolendry.


Komentarze