Quiche – placek lotaryński

Quiche – placek lotaryński

  • 01:10
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 150 g mąki
    • 3 jajka
    • 75 g masła
    • 150 g boczku wędzonego
    • 125 g gęstej śmietany
    • 15 dag żółtego sera
    • gałka muszkatołowa
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto: do przesianej mąki dodaj szczyptę soli, wbij jajko i włóż posiekane masło. Całość dobrze zagnieć aż ciasto będzie elastyczne. Uformuj kulę i zawiń ją w folię. Włóż do zamrażarki na 30 minut. Tortownicę o średnicy 18 cm posmaruj masłem. Wyciągnij schłodzone ciasto i rozwałkuj na cienką warstwę, następnie uformuj w przygotowanej tortownicy. Jeżeli ciasto wychodzi z blaszki, przytnij je równo przy brzegach. Dno nakłuj w kilku miejscach widelcem i wstaw do rozgrzanego do 220° piekarnika na 10 min. Upieczone ciasto wyciągnij, by wypełnić farszem.

Przygotuj farsz: ubij 2 jajka. Dodaj śmietanę oraz sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej do smaku. Boczek pokrój na małą kostkę. Ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.

Na upieczonym cieście rozłóż równomiernie pokrojony boczek, posyp serem i zalej masą jajeczną. Wstaw do piekarnika na 25 min. Quiche podawaj na gorąco lub na zimno, możesz także je grillować.


Komentarze