Quiche wielkanocna z sandaczem

Quiche wielkanocna z sandaczem

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Kruche ciasto:

    • 250 g mąki
    • 100 g smalcu lub masła
    • 1 jajko
    • przyprawy: sól, gałka muszkatołowa

    Nadzienie:

    • 200 g filetu z sandacza
    • 1/4 pora
    • 2 łyżeczki kaparów
    • 2 gałązki koperku
    • 1/2 cytryny
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • 20 ml oliwy 
    • 200 ml śmietanki 30%
    • 1 jajko
    • 6 pomidorków koktajlowych
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Miękki smalec lub masło przełóż do miski i wymieszaj z mąką. Ucieraj, aż składniki się połączą. Następnie całość przypraw szczyptą soli i gałki muszkatołowej. Dodaj całe jajko i wymieszaj na gładkie ciasto. Gotowe zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na czas przygotowania farszu. 

Por umyj i pokrój w piórka. Rybę oczyść z ewentualnych ości i odetnij skórę. Przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Koperek pokrój i dodaj do ryby. Cytrynę obierz ze skóry wraz z białą częścią. Wytnij teraz segment miąższu wprost do miseczki. Dodaj do ryby kilka owoców kaparów. Całość lekko wymieszaj. 

Pora podsmaż delikatnie na patelni z dodatkiem połowy oliwy. W wysokim naczyniu wymieszaj śmietankę z całym jajkiem, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz posiekaną połową porcji natki. 

Ciasto wyjmij i lekko rozwałkuj. Foremki do quiche możesz wyłożyć pergaminem. Do każdej nałóż płat ciasta i dociśnij do brzegów, zachowując rant. Widelcem nakłuj ciasto, następnie podpiecz przez 5 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200˚C. 

Podpieczone spody wyjmij. Na każdy nałóż rybę, pora oraz połówki pomidorów koktajlowych. Przełóż kisz na blachę lub kratkę do pieczenia i dopiero zalej masą śmietankową po brzegi. Foremki wstaw do pieczenia na 20 minut do temp. 180˚C. 

W tym czasie pokrój pozostałą natkę i wymieszaj z oliwą oraz pozostałą cytryną. Przypraw delikatnie solą i pieprzem. Upieczone quiche wyjmij z pieca i od razu podawaj z dodatkiem chrupiących młodych liści sałaty.


Komentarze