Quiche z bobem i papryką

Quiche z bobem i papryką

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 200 g mąki
    • 100 g zimnego masła, pokrojonego
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2-3 łyżki zimnej wody

    Nadzienie:

    • 2 podłużne czerwone papryki, ugrillowane i obrane ze skórki
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 filiżanka bobu (świeżego lub mrożonego), ugotowanego i obranego
    • 3 jajka
    • 200 ml śmietany kremówki
    • 1 filiżanka drobno tartego Parmezanu lub Grana Padano
    • 1/2 filiżanki listków świeżego tymianku
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mąkę przesiać do miski, dodać sól oraz masło. Rozetrzeć palcami masło z mąką. Zagnieść szybko ciasto, dodając stopniowo zimną wodę. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.

Rozgrzać grill w piekarniku do 200 stopni. Papryki przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne, posypać solą i pieprzem, wysmarować oliwą z oliwek, ułożyć na folii aluminiowej i grillować przez 10–15 minut, aż skórka zacznie czarnieć. Papryki owinąć w folię, odczekać kilka minut i usunąć skórkę. Pokroić na kawałki.

Ugotować bób w osolonej wodzie lub na parze, obrać i odstawić.

Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć nim 23 cm formę na tartę. Spód ponakłuwać widelcem, wstawić do lodówki na 10 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Formę z ciastem przykryć papierem do pieczenia i piec przez 10 minut, następnie zdjąć papier i piec przez kolejne 5 minut na złoty kolor.

W dużej misce zmiksować jajka ze śmietaną i parmezanem. Wymieszać z tymiankiem, część zachowując do dekoracji. Dodać bób i paprykę, doprawić solą oraz dużą ilością pieprzu.

Ciasto wylać na podpieczony spód ciasta i piec przez 25–30 minut, aż wierzch się zarumieni. Posypać pozostałym tymiankiem, podawać z sałatką.


Komentarze