Quindim z karmelizowanymi bananami

Quindim z karmelizowanymi bananami

  • 00:30
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 10 żółtek
    • 100 g wiórków kokosowych
    • 200 ml mleka kokosowego
    • 170 g cukru

    Na wierzch:

    • 2 banany
    • 100 g cukru
    • 1 czubata łyżka masła
    • 50 ml mleczka kokosowego

    Dodatkowo do wysmarowania formy:

    • 1 łyżeczka masła
    • 1-2 łyżki cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Deser prosto z Brazylii? Proszę bardzo! Quindim to banalnie prosty w przygotowaniu, pieczony deser, który swoją konsystencją łączący w sobie plusy ciasta, puddingu i flanu. Klasyczna wersja nie przewiduje dodatków, ale trudno się powstrzymać przed uzupełnieniem jej o karmelizowane banany, które nadają deserowi jeszcze przyjemniejszego smaku.

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Formę (np. do babki) smarujemy masłem i obsypujemy cukrem. Nadmiar cukru wytrzepujemy.

Wiórki zalewamy mleczkiem kokosowym, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Żółtka przecieramy przez sito. Dodajemy cukier i namoczone wiórki. Mieszamy, aż składniki się połączą. Gotową masą napełniamy formę.

Formę z ciastem ustawiamy w większej blaszce, wypełnionej wodą do mniej więcej 3/4 wysokości masy. Całość zakrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 60-90 minut (do suchego patyczka).

Upieczony deser studzimy, a następnie odwracamy foremkę, przekładając go na talerz.

Banany kroimy. Na patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż się rozpuści. Dodajemy masło, mieszamy. Gdy masło się rozpuści, dodajemy mleczko kokosowe i wrzucamy banany. Karmelizujemy je przez chwilę, aż nabiorą złoto-brązowego koloru.

Gorącymi bananami dekorujemy wierzch deseru. Podajemy na ciepło lub zimno.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze