Rabarbarowe clafoutis

Rabarbarowe clafoutis

  • 01:30
  • 6 porcji
  • 233 kcal
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 50 g mąki
    • 100 g drobnego cukru
    • 3 jajka
    • 250 ml pełnego mleka
    • szczypta soli
    • skórka starta z połowy pomarańczy
    • szczypta cynamonu w proszku
    • masło do wysmarowania formy
    • cukier puder i cynamon w proszku do posypania

    Nadzienie:

    • 500 g rabarbaru
    • świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
    • szczypta cynamonu w proszku
    • 2 łyżki cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Umyty i obrany z błonek rabarbar kroimy w kawałki długości ok. 5 cm.

2

Układamy na blasze. Podlewamy sokiem z pomarańczy. Posypujemy cukrem i cynamonem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok. 15 min, aż rabarbar zmięknie i zacznie się karmelizować. PORADA KONTEKSTOWA - KARMELIZOWANIE

3

 Studzimy i przekładamy na sito do odcieknięcia.

4

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i cukier. Robimy w środku mąki wgłębienie, wlewamy rozkłócone jajka i stopniowo mieszamy. Powoli wlewamy mleko. Cały czas mieszamy, aż powstanie jednorodne, płynne ciasto bez grudek. Dodajemy cynamon i startą skórkę pomarańczową. Całość ponownie mieszamy.

5

Smarujemy masłem okrągłą formę na tartę o średnicy 25 cm. Równomiernie rozkładamy rabarbar, wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 35–40 min do zrumienienia brzegów. Gorące posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Podajemy najlepiej na ciepło. Osobnym dodatkiem może być bita śmietana.


Komentarze