Racuchy

Racuchy

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    Zaczyn:

    • 20 g drożdży
    • 1 szkl. mleka
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka mąki

    Ciasto:

    • 2 jaja
    • 2 łyżki cukru
    • 1 i 1/2 szkl.i mąki
    • zaczyn
    • 1/2 szkl. bakalii lub 2 jabłka pokrojone w kosteczkę
    • przyprawy: sól

    Dodatkowo:

    • margaryna
    • cukier puder do posypania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj zaczyn: drożdże rozpuść w letnim mleku z cukrem, następnie rozmieszaj z mąką i odstaw do wyrośnięcia – pozostaw w ciepłym miejscu 15 min.

Przygotuj ciasto: jajka utrzyj z cukrem, dodaj przesianą mąkę, zaczyn i szczyptę soli. Całość dobrze wyrób. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wyrobione ciasto przykryj i odstaw ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min. Do ciasta możesz dodać jabłka, bakalie, rodzynki.

Kiedy ciasto będzie już gotowe, odmierzając dużą łyżką, kładź porcję ciasta na patelnię i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Racuchy podawaj gorące, posypane obficie cukrem pudrem lub polane czekoladą.


Komentarze