Racuchy drożdżowe z borówkami i syropem klonowym

Racuchy drożdżowe z borówkami i syropem klonowym

  • 00:35
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g borówek
    • 250 g mąki gryczanej
    • 1 jajko
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 350 ml mleka
    • 30 g drożdży
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki kardamonu lub cynamonu
    • olej do smażenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Rozetrzyj drożdże z cukrem, łyżką mąki i 50 ml podgrzanego mleka. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia na 15 minut. 

2

W drugim naczyniu wymieszaj mąkę z solą i przyprawami. Dodaj zaczyn, jajko i resztę mleka. Wymieszaj i odstaw na 20–30 minut do wyrośnięcia. 

3

Ciasto przełóż do szprycy. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Na rozgrzaną patelnię wylewaj małe placuszki ciasta i smaż je z obu stron na rumiano. 

4

Ciepłe racuchy posyp obficie borówkami i polej syropem klonowym. Borówki możesz dodać także wcześniej – pod koniec wyrastania ciasta.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy