Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg jabłek
    • 180 g mąki
    • 2 jajka
    • 1/2 szkl. mleka
    • 2 łyżki cukru pudru
    • szczypta proszku do pieczenia
    • kilka łyżek oleju do smażenia
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Rozbijając jajka nad wysokim naczyniem, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, dodaj mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie wymieszaj. Jabłka umyj i obierz ze skórki, zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i przełóż do ciasta – całość wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodając szczyptę soli, aby się lepiej ubiła. Następnie połącz ją delikatnie z ciastem i jabłkami. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki na patelni na rumiano z obu stron. Podawaj gorące z cukrem pudrem lub śmietaną.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze

  • 2015-10-19 Monika ze Smacznej Strony

    Jeszcze raz przyjrzeliśmy się naszemu przepisowi, ponieważ zależy nam na tym, by osoby, które z nami gotują były w pełni zadowolone. I zdecydowaliśmy, że warto zwiększyć ilość mąki z 80 g do 180 g. Już poprawiliśmy :)

  • 2015-10-16 Monika ze Smacznej Strony

    Być może placki nie udały się przez sposób smażenia. Proponujemy zrobić je jeszcze raz następująco - na patelni rozgrzej mocno olej, a w momencie, gdy już wrzucisz na patelnię placki, zmniejsz ogień i smaż je na małym ogniu do zrumienienia. Smażenie placków na bardzo dużym ogniu powoduje, że szybko spieką się z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Dodatkowo też chłoną dużo tłuszczu.

  • 2015-10-16 lakszmia

    Placki nie trzymają się kupy :( Nie można ich odkleić od patelni, w środku surowe :(