Ragout

Ragout

  • 07:25
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 600 g jagnięciny lub szynki wołowej
    • 500 ml wina białego
    • 100 ml oliwy z oliwek
    • ok. 10 g boczku tłustego
    • 2 marchewki
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    • 2 listki laurowe
    • 1 gałązka rozmarynu
    • 1 goździk
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso umyj, pokój na grube kawałki. Marchewkę i cebulę obierz, umyj i pokrój w plastry. Czosnek obierz i posiekaj.

W misce wymieszaj: mięso, warzywa, wszystkie zioła i przyprawy z wyjątkiem soli. Całość zalej winem, przykryj i wstaw do lodówki na ok. 4 godz.

Boczek pokrój w kostkę i wytop na patelni. Do rondla wlej oliwę, a kiedy się rozgrzeje podsmaż na niej mięso. Następnie dodaj cebulę i chwilę przesmaż całość. Zalewę, w której marynowało się mięso wlej do rondla, dodaj boczek i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE wszystko razem przez ok. 3 godz. na wolnym ogniu. Przed podaniem przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ragout podawaj z kartoflami lub z pieczywem.


Komentarze