Ragout z dyni w aromatycznej oliwie paprykowej pod pieczonym dorszem

Ragout z dyni w aromatycznej oliwie paprykowej pod pieczonym dorszem

  • 00:25
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 450 g dorsza bałtyckiego
    • 1/2 cytryny
    • 500 g dyni
    • 200 g fasoli czerwonej
    • 2 cebule
    • 50 g masła
    • 1/4 pęczka natki pietruszki
    • 100 ml oliwy z oliwek ( 30ml, 30 ml, 40ml)
    • 1/2 pepperoni
    • 2 gałązki tymianku
    • 1 łyżeczka papryki w proszku
    • 2 ząbki czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filety z dorsza umyj pod zimną wodą i wytrzyj kuchennym ręcznikiem. Upewnij się, że nie ma w nich ości. Pokrój na porcje 60 g, przypraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Polej lekko oliwą i odstaw do lodówki na czas przygotowania ragout.

Dynie obierz i pokrój w małe regularne kostki. Obierz cebulę i czosnek, następnie pokrój w kostkę. Czerwoną fasoli przepłucz pod zimną, bieżącą wodą. Odsącz na sitku kuchennym. W rondelku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek. Przypraw od razu solą i pieprzem. Następnie dodaj dynię i smaż powoli.

Papryczkę pepperoni pokrój na kawałki i dodaj do warzyw. Jak tylko dynia stanie się miękka, to odłóż część do dekoracji , a do reszty dodaj fasolę. W razie potrzeby dolej ok. 200 ml wody. Przypraw do smaku jeszcze solą i pieprzem. Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do ragout. Na koniec dołóż masło, aby poprawić smak.

W małym garnku podgrzej pozostałą oliwę z czosnkiem, słodką papryką mieloną oraz tymiankiem. Oliwa nie może być bardzo gorąca, bo straci aromat i stanie się gorzka od przypalonej papryki. Macerowany czosnek i tymianek wyjmij z oliwy i przelej do miseczki. Rozgrzej piekarnik i ustaw funkcję grilla na najwyższą temperaturę. Na patelni rozłóż filet z dorsza i wstaw do pieczenia. Ryba będzie upieczona i soczysta po ok. 8–10 minutach. Na półmisku rozłóż ragout z dyni i fasoli, a na nim dorsza. Obok ułóż dekoracyjnie kawałki dyni i polej aromatyczną oliwą. 


Komentarze