Ragout z indyka o armacie rozmarynu i cytryny

Ragout z indyka o armacie rozmarynu i cytryny

  • 00:45
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 200 g filetów z indyka
    • 30 g mąki pszennej
    • 40 ml oleju słonecznikowego
    • 1/2 cytryny
    • 20 g imbiru
    • 1 gałązka rozmarynu
    • 1 pomidor świeży
    • 1/2 papryczki pepperoni
    • 1 marchewka
    • 1 mała cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 30 g rodzynek sułtańskich
    • 100 g ryżu basmati
    • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Pierś z indyka umyj w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem kuchennym i pokrój na kawałki o wielkości ok. 2 cm. Przypraw solą i pieprzem. Obierz cebulę i czosnek oraz imbir. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, a imbir w paseczki.
 
Mięso z indyka wymieszaj z mąką pszenną. W szerokim rondlu rozgrzej olej. Podsmaż kawałki indyka, a następnie dodaj cebulę z czosnkiem i imbirem. Wymieszaj i podduś przez 3-4 min.

Pepperoni umyj i wytnij ze środka gniazda nasienne. Dodaj papryczkę w całości do smażonego mięsa. Marchewkę obierz i pokrój w półplasterki, a następnie dodaj do mięsa. Pomidora przekrój na ćwiartki, a potem pokrój w kawałki podobnej wielkości, co mięso i dodaj do rondla. Wszystkie składniki dobrze podsmaż. Na koniec dodaj dwa plasterki cytryny. Wlej ok. 1 l wody, przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wsyp rodzynki, przykryj i duś przez 40 min na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Po 10 min gotowania wyjmij cytrynę, aby danie nie stało się gorzkie, tylko pachniało cytrusowo.

Ryż Basmati jest szlachetnym gatunkiem, który wymaga kilkakrotnego mycia. Dlatego wsyp ryż do garnka, zalej zimną bieżącą wodę i płucz tak długo, aż woda w garnku będzie przejrzysta. Wylej nadmiar wody i wstaw ryż do gotowania. Lustro wody w garnku powinno być wyżej o ok. 1,5 cm od ryżu, wówczas ryż ugotuje się idealnie. 

Na talerzu usyp kopczyk z ryżu, pozostawiając na środku miejsce na ragout. Ułóż kawałki mięsa i polej sosem. Do dekoracji polecamy wykorzystać kilka kawałków z grillowanej cytryny.


Komentarze