Ragout z pieczonych patisonów z czerwona fasolą

Ragout z pieczonych patisonów z czerwona fasolą

  • 00:50
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ok. 500 g patisonów 
    • 2 cebule szalotki
    • 2 ząbki czosnku 
    • 2 pomidory bawole serce
    • 1 papryka czerwona 
    • 100 g fasoli czerwonej gotowanej lub konserwowej 
    • 2 ziemniaki
    • 3 gałązki estragonu 
    • 1 gałązka szałwii 
    • 1 gałązka lubczyku 
    • 150 ml bulionu warzywnego 
    • 200 ml śmietanki 12% 
    • 1/2 łyżki curry 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Patisony umyj i przekrój na ćwiartki. Przełóż na blachę z piekarnika. Polej oliwą i przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj jeszcze poszarpaną gałązkę estragonu. Piekarnik rozgrzej do temp. 220˚ i wstaw patisony do pieczenia na ok. 15 minut. Ważne, aby brzegi warzywa lekko się zrumieniły. Dzięki temu  uzyskasz karmelowy posmaku ragout.  

Ziemniaki i cebulę obierz. Pokrój warzywa w kostkę ok. 1,5 cm. W rondlu podsmaż na oliwie cebulę, czosnek, paprykę i dopiero dodaj ziemniaki. Wlej teraz bulion warzywny i gotuj, aż ziemniaki zmiękną. W tym czasie obierz patisony ze skóry i pokrój w dużą kostkę. Dodaj do duszonych warzyw i wymieszaj. Pokrój, drobno szałwię, pozostały estragon i lubczyk, dodaj wraz z fasolą i zagotuj ragout. Dopraw do smaku i dopiero teraz wlej śmietankę.  Na koniec dodaj do smaku sól, pieprz i curry. Zagotuj i od razu podawaj, najlepiej z ryżem pilaw.


Komentarze