Ratatouille

Ratatouille

  • 01:15
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 3 bakłażany (ok. 60 dag)
    • 2 młode cukinie (ok. 50 dag)
    • 8 ząbków czosnku
    • 2 ostre papryczki (czuszki)
    • 3 papryki w różnych kolorach (ok. 60 dag)
    • 2 cebule (ok. 20 dag)
    • puszka pomidorów w zalewie lub 5 dojrzałych pomidorów (ok. 50 dag)
    • 3 łyżki oliwy
    • po pół łyżeczki bazylii, majeranku, tymianku, estragonu i szałwii
    • szczypta roztartych w palcach igiełek rozmarynu
    • 2 łyżki vegety
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Bakłażany myjemy, usuwamy szypułki, kroimy w grubą kostkę, posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut, a następnie opłukujemy. Cukinie przekrawamy wzdłuż (nie obieramy, bo młoda cukinia ma delikatną skórkę), a potem kroimy w grube półplastry. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Paprykę i czuszki czyścimy z gniazd nasiennych, kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie w paski.

Bakłażana wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę, podsmażamy, dodajemy czosnek i cebulę, mieszamy i po chwili smażenia przekładamy do dużego garnka, w którym wcześniej rozgrzewamy resztę oliwy. Dodajemy pozostałe warzywa oprócz pomidorów. Wsypujemy zioła, całość mieszamy i dodajemy pomidory z puszki lub świeże (wcześniej parzymy je, obieramy ze skórki i kroimy w cząstki). Mieszamy, doprawiamy vegetą, solą i pieprzem.

Dusimy na małym ogniu około 15 minut. Podajemy z ryżem lub pieczywem, a w polskim wydaniu z ugotowanymi i podsmażonymi kopytkami.


Komentarze

Podobne przepisy