Ratatouille

Ratatouille

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​1 bakłażan
    • 2 cukinie
    • 1 zielona papryka
    • 1 czerwona papryka
    • 1 kg pomidorów (średniej wielkości)
    • 2 cebule
    • 4 gałązki świeżego tymianku
    • 1 gałązka świeżego rozmarynu
    • 1 łyżeczka cząbru suszonego
    • kilka łyżek posiekanej pietruszki
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2szkl. oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Paprykę pokrój w paseczki, cebulę w pół plastry. Bakłażana umyj, pokrój w plastry, obsyp solą i pozostaw na 30 min. Po tym czasie wypłucz w wodzie, pokrój na 4 części, włóż je do miski, dodaj 3 łyżki oliwy i wymieszaj. Następnie bakłażana podsmaż na patelni, tak aby się zarumienił z każdej strony. Pomidory umyj i zdejmij z nich skórkę, wyjmij gniazdka nasienne i pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w plasterki grubości ok. 1 cm. Pokrojoną cebulę podsmaż na 2 łyżkach oliwy (ok. 10 min), dodaj posiekane drobno ząbki czosnku, paprykę pokrojoną w paski i cukinię pokrojoną w plastry –smaż wszystko kolejne 10 min. Następnie dodaj pomidory i podsmażone bakłażany. Warzywa podduś chwilkę na oliwie, dopraw solą i pieprzem. Na końcu dodaj zioła (ze świeżych tylko listki). Całość duś pod przykryciem ok. 20 min na słabym ogniu. Najlepiej smakuje z mięsem lub ryżem.


Komentarze

Podobne przepisy