Ravioli z gruszką i gorgonzolą

Ravioli z gruszką i gorgonzolą

  • 01:00
  • 4 porcje
  • 518 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 1 szkl. mąki żytniej typ 720
    • 1 szkl. mąki pszennej + mąka do podsypywania
    • 2 żółtka
    • ok. 1/2 szkl. wody
    • sól morska lub himalajska

    Nadzienie:

    • 2 średnie gruszki
    • 200 g gorgonzoli
    • 1 szalotka lub 1/2 średniej cebuli
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 3 łyżki szałwii
    • pieprz świeżo mielony

    Dodatkowo:

    • szynka prosciutto (1 plaster szynki na 5 ravioli)
    • 1 łyżka stopionego masła
    • kilka listków szałwii
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mąkę przesiej, zrób dołek i wlej w niego wodę. Dodaj żółtka i szczyptę soli. Wymieszaj składniki i zagnieć ciasto. Powinno odchodzić od rąk. Jeżeli się lepi, podsyp je odrobiną mąki. Jeśli jest bardzo twarde, wówczas podlej ciasto odrobiną wody. Ilość użytej wody w dużym stopniu zależy od wilgotności mąki. Zawiń ciasto w folię i odstaw na czas przygotowania farszu.

Obierz gruszki i pokrój w drobną kostkę. Szalotkę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj gruszkę, pokrojoną szałwię i smaż chwilkę. Dodaj pieprz i zdejmij nadzienie z ognia. Ser pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z przestudzoną gruszką.

Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj jedną z nich. Na połowie ciasta, rozłóż farsz (1 łyżeczkę na 1 pierożka), zostawiając miejsce na zlepienie. Przykryj drugą częścią ciasta. Dociśnij ciasto wokół nadzienia i wytnij kwadraty. Możesz też rozwałkować ciasto i wykrawać kółka. Na jedno kółko nałóż farsz, a drugim przykryj całość i sklej pierożki. Brzegi możesz ozdobić widelcem.

Gotowe ravioli gotuj przez 5–6 minut w osolonej wodzie - czas licz od momentu zagotowania. Pierożki podawaj polane masłem i posypane szałwią. Udekoruj danie szynką. Możesz ją podsmażyć na suchej patelni lub podać surową.


Komentarze