Ravioli z ricottą i bazylią

Ravioli z ricottą i bazylią

  • 01:35
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 300 g mąki
    • 3 jajka
    • 3 łyżki oliwy
    • ciepła, przegotowana woda

    Farsz:

    • opakowanie serka ricotta
    • garść listków bazylii (posiekanych, najlepiej w malakserze)
    • pieprz i sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mąkę wysypujemy na blat, w środku mąki robimy dołek, wbijamy jajka, wlewamy oliwę i zagniatamy gładkie ciasto (jeśli jest zbyt suche, należy dodać nieco ciepłej wody, jeśli zbyt klejące – odrobinę mąki). Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na minimum godzinę do lodówki (do maksimum 2 dni).

Składniki farszu łączymy. Ciasto wałkujemy jak najcieniej, kieliszkiem wykrawamy kółka o średnicy ok. 4-5 cm, na środku kładziemy łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiamy brzegi. Gotujemy w gorącej, osolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Podajemy od razu. Smacznego!


Komentarze