Ravioli z ricottą i suszonymi pomidorami

Ravioli z ricottą i suszonymi pomidorami

  • 01:30
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 2 szklanki mąki
    • 2 duże jajka + 1 żółtko
    • 1 łyżeczka soli
    • 4 łyżki wody
    • 1 białko

    Farsz:

    • 1 opakowanie serka Ricotta
    • 1 słoik pomidorów suszonych
    • kilka liści świeżej bazylii
    • sól
    • pieprz

    Dodatkowo:

    • kilka posiekanych suszonych pomidorów
    • kilka świeżych liści bazylii
    • 2 łyżki masła
    • garść świeżej rukoli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Paulina Wnuk

Słowo od autora

W słońcu Toskanii ravioli smakuje najlepiej. Gdybym tylko miała dom w Toskanii i tak piękną kuchnię jak bohaterka tego filmu, bez wątpienia przygotowywałabym te włoskie pierożki bardzo często. Połączenie suszonych pomidorów i sera ricotta jest jednym z moich ulubionych. 

 

Autor: Paulina Wnuk, paulinawnuk.com

  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

W misce umieść składniki na ciasto: mąkę, jajka, żółtko, sól oraz wodę. Następnie wymieszaj je dokładnie i wyrób elastyczne ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub użyć malaksera. Białko odłóż – będzie potrzebne do sklejania pierożków. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą, lub po prostu pozostaw w misce. Jednak ważne, aby ciasto było pod przykryciem, bo inaczej wyschnie. Ciasto musi „odpocząć” przez około 30 minut, aby stało się bardziej miękkie.

2

Suszone pomidory i bazylię posiekaj dokładnie. Włóż do miski i dodaj ricottę. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Włóż do lodówki na 30 minut.

3

Ciasto podziel na dwie części i obie z nich rozwałkuj na dwie części. Na jednej połowie ułóż w równych odstępach po łyżeczce farszu. Nakryj drugą połową, dociśnij i wytnij równe kwadraty. Ravioli gotuj we wrzącej osolonej wodzie.

4

Podawaj polane masłem roztopionym z liśćmi bazylii, świeżą rukolą oraz posiekanymi świeżymi pomidorami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze