Ribbe − norweskie żeberka

Ribbe − norweskie żeberka

  • 02:00
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 kg żeberek wieprzowych − potrzebujemy całą część razem z kośćmi, boczkiem i skórą
    • 4 łyżeczki soli
    • 3 łyżeczki pieprzu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Skórę na żeberkach tniemy w kostkę.

2

Dokładnie nacieramy mięso solą i pieprzem i wkładamy do dużej miski. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.

3

Do dużej brytfanny wkładamy kratkę i na niej układamy żeberka. 

4

Na dno wlewamy wodę i przykrywamy brytfannę folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy do 230°C. Wkładamy żeberka i pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie usuwamy folię i zmniejszamy temperaturę do 180°C. Pieczemy dalej przez około 1−1 ½ godziny − w zależności od grubości mięsa.


Komentarze