Rigatoni all’amatriciana

Rigatoni all’amatriciana

  • 00:20
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​500 g makaronu Rigatoni lub Penne
    • 300 g boczku
    • 2 małe cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • kartonik (500 g) lub puszka pokrojonych pomidorów
    • 2 łyżki stołowe śmietany 18%
    • 3 kieliszki wina białego
    • bazylia świeża
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Boczek pokrój na średniej wielkości kwadraciki, a cebulę w małą kostkę. Rozgrzej patelnię, nalej odrobinę oliwy i podsmaż kilka minut boczek z cebulką.

W tym czasie nastaw wodę na makaron i ugotuj al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE według wskazówek na opakowaniu. Makaron przełóż na durszlak, by obciekła z niego woda.

Kiedy cebulka będzie miękka, a boczek lekko przysmażony, podlej całość białym winem i na małym ogniu smaż kilka minut, aż wino odparuje. Następnie dodaj pomidory pelati, 2 łyżki śmietany, czosnek drobno pokrojony lub wyciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku oraz posiekane liście bazylii. Podgrzej całość, aż sos będzie gorący i dodaj ugotowany wcześniej makaron. Wymieszaj, by połączyć składniki i wyrównać temperaturę całego dania.

Potrawę podawaj w płytkich miseczkach i posypaną startym serem. Całość udekoruj listkiem bazylii. Osoby, które lubią ostre potrawy mogą dodać do sosu posiekaną drobno papryczkę chilli.
 


Komentarze