Rillettes – smalec z wieprzowiny z tymiankiem

Rillettes – smalec z wieprzowiny z tymiankiem

  • 04:00
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g boczku wieprzowego
    • 400 g podgardla wieprzowego tłustego
    • 200 g łopatki
    • 2 cebule
    • 4 gałązki tymianku
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 liście laurowe
    • 100 g korniszonów konserwowych
    • 100 g cebulek perłowych w occie
    • 24 kromki chleba żytniego
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Pokrój w kostkę wielkości 2 cm. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Obierz czosnek i posiekaj drobno. Listki tymianku oderwij od gałązki i dodaj do mięsa. Wymieszaj mięso razem czosnkiem i tymiankiem. Odłóż do lodówki do zamarynowania na ok. 12 godz.

Zamarynowane mięso wraz z przyprawami i liśćmi laurowymi przełóż do szerokiego naczynia do zapiekania. Nakryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 140˚C. Duś mięso ok. 3 godz. Po tym czasie powinno się rozpadać po naciśnięciu widelcem. Jak tylko będzie gotowe, poszarp mięso widelcem na kawałki i wymieszaj z tłuszczem. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Na koniec wstaw smalec jeszcze na 20 min do piekarnika i trzymaj do momentu zrumienienia się cebuli. Następnie wyjmij i wstaw do schłodzenia. Jak tylko zacznie tężeć, mieszaj rillettes do całkowitego połączenia się z tłuszczem. Pokrój chleb na kromki i posmaruj je dokładnie smalcem. Nałóż kilka cebulek i pokrojone korniszony.


Komentarze