Risotto z dynią

Risotto z dynią

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 150 g obranej dyni 
    • 1 mała cebula 
    • 35 g masła 
    • 100 g ryżu arborio 
    • 500 ml bulionu 
    • 70 ml białego wina 
    • 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej 
    • przyprawy: sól i pieprz do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ryż opłucz i osusz. Dynię pokrój w centymetrową kostkę. Bulion postaw na ogniu i mocno zagrzej. Trzymaj bulion na małym ogniu przez cały proces przygotowania potrawy. 

Pokrój drobno cebulę. Rozgrzej na patelni 15 g masła. Na rozgrzane masło wrzuć cebulę i dynię. Mieszając poczekaj aż zrobi się szklista, po czym dodaj suche ziarenka ryżu. Cały czas mieszaj.  

Kiedy ryż zrobi się lekko szklisty i cały pokryje się masłem, wlej wino i poczekaj aż całkowicie odparuje. Zacznij po chochelce wlewać do risotta gorący bulion. Dolewaj następną porcję bulionu dopiero, gdy ryż całkowicie wciągnie poprzednią. Gotuj w ten sposób risotto przez 15- 20 min stale mieszając.  

Po tym czasie zestaw patelnię z ognia i po chwili dodaj resztę masła i wymieszaj. Dopraw solą pieprzem i gałką muszkatołową.


Komentarze