Risotto z fasolką szparagową i kurczakiem

Risotto z fasolką szparagową i kurczakiem

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g ryżu Tesco Risotto
    • 1 średnia cebula
    • 1 bulwa kopru włoskiego
    • 2 ząbki czosnku
    • 500 g fasolki szparagowej
    • 1 podwójny filet z kurczaka
    • 1 kieliszek wina białego wytrawnego (ok. 200 ml)
    • 700 ml wywaru warzywnego lub z bio kostki
    • 100 g parmezanu tartego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka masła
    • pęczek bazylii
    • przyprawy: sól, pieprz, papryka chili w proszku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kurczaka, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Fasolkę obierz i pokrój. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj oczyszczony i pokrojony w kostkę koper włoski. Smaż chwilkę. Dodaj ryż i cały czas mieszając, smaż przez kilka minut, aż ryż stanie się szklisty.

Wlej wino, zmniejsz ogień i dobrze wymieszaj. Kiedy cały płyn wyparuje, wlej chochelkę wywaru. Poczekaj, aż płyn znów odparuje i wlej kolejną chochelkę wywaru. Czynność powtarzaj. Po czwartym uzupełnieniu płynu dodaj kurczaka i dobrze wymieszaj. Przy kolejnej porcji wywaru dodaj fasolkę i wymieszaj.

Sprawdź, czy ryż jest już gotowy. Możesz podać go al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE lub gotować jeszcze chwilę z wywarem. Dopraw danie solą, pieprzem i szczyptą papryki. Na koniec dodaj masło i parmezan. Podawaj od razu na gorąco, posypując bazylią.


Komentarze