Risotto z groszkiem i krewetkami

Risotto z groszkiem i krewetkami

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 szkl. Tesco Risotto
    • 200 g krewetek mrożonych (różowych)
    • 1 szkl. groszku mrożonego
    • 1 kieliszek wina białego wytrawnego
    • 1/2 cebuli lub 1 mniejsza szalotka
    • 7–9 pomidorków koktajlowych
    • 2 ząbki czosnku
    • 4 łyżki tartego parmezanu
    • 2 łyżki masła
    • 1 cytryna
    • 3 łyżki natki pietruszki
    • 500 ml wywaru drobiowego lub z bio kostki
    • sól morska lub himalajska
    • pieprz świeżo mielony
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Rozgrzej 1 łyżkę masła i zeszklij cebulę z czosnkiem.

2

Dodaj ryż, wymieszaj dokładnie. Mieszaj i smaż tak długo, aż ryż będzie szklisty.

3

Dodaj wino, wymieszaj i gotuj mieszając, aż cały płyn odparuje.

4

W kolejnych krokach dolewaj po jednej chochelce bulionu, kolejną porcję płynu dodawaj wówczas jak poprzedni się wchłonie. Mieszaj cały czas.

5

Na dwie chochelki do końca dodaj groszek. Wymieszaj, następnie zetrzyj wyparzoną i wyszorowaną skórkę z cytryny. 

6

Dodaj krewetki. Dodaj pokrojone pomidorki. Całość duś z ostatnią porcją płynu. Powinno to zająć ok. 3 minut.

7

Dodaj sok z 1/2 cytryny oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Wyłącz ogień, dodaj ser i masło. Wymieszaj i od razu podawaj.


Komentarze