Risotto z grzybami leśnymi aromatyzowane oliwą truflową

Risotto z grzybami leśnymi aromatyzowane oliwą truflową

  • 01:45
  • 4 porcje
  • 438 kcal
  • Prosty

Składniki

    • 300 g krótkoziarnistego ryżu na risotto (arborio, carnaroli)
    • 100 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku 
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
    • 500 g świeżych leśnych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, kozaki)
    • 1 l bulionu jarzynowego
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • kilka kropel oliwy aromatyzowanej truflami
    • świeżo starty parmezan lub grana padano
    • do posypania sól i świeżo mielony czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Suszone grzyby zalewamy szklanką wody, zagotowujemy, przykrywamy i odstawiamy na godzinę, by namokły, odciskamy, drobno siekamy.

2

Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, szklimy. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w kawałki grzyby świeże oraz suszone, lekko solimy. Dusimy, aż grzyby puszczą wodę, a następnie odparowujemy ją.

3

Wsypujemy ryż, dusimy kilka minut, aż ziarenka ryżu staną się szkliste. 

4

Wlewamy wywar spod suszonych grzybów, a gdy zostanie wchłonięty przez ryż, stopniowo wlewamy bulion, by ryż wchłaniał płyn, pęczniał i miękł. 

5

Gdy będzie już prawie miękki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Patelnię z miękkim ryżem zdejmujemy z ognia, całość doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Posypujemy częścią startego sera, skrapiamy oliwą, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2 minuty. Podajemy, posypawszy każdą porcję resztą sera.


Komentarze