Risotto z kurkami

Risotto z kurkami

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g ryżu arborio
    • 400 g kurek
    • 60 ml wina białego wytrawnego
    • 500 ml bulionu warzywnego
    • 2 cebule
    • 1 ząbek czosnku
    • 30 g masła 
    • 20 ml oliwy
    • 60 g tartego sera parmezan
    • 20 g sera parmezan w płatkach
    • 2 gałązki natki pietruszki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Obierz cebule oraz czosnek i pokrój drobno w kostkę. W szerokim rondelku rozgrzej oliwę i wsyp cebule z czosnkiem. Podsmaż lekko, ale uważaj, aby składniki nie zrumieniły się zbyt mocno. Wsyp umyte grzyby i lekko podsmaż na mocnym ogniu. Grzyby zawierają spore ilości wody, dlatego ważna jest temperatura. Grzyby powinny się smażyć na patelni, a nie gotować. Będą gotowe, gdy lekko się zrumienią.

Wsyp ryż i całość smaż jeszcze przez chwilę. Następnie wlej białe wino i poczekaj, aż odparuje. Cały czas mieszaj ryż i dolewaj powoli bulion do całkowitego zakrycia ryżu. Gotuj powoli, regularnie mieszając. Jak tylko płyn odparuje, wlej kolejną porcję bulionu i nadal mieszaj. Po ok. 15 minutach ryż powinien być już odpowiedni, czyli lekko stawiać opór podczas przegryzania. Następnie dodaj kawałeczki masła, rozkładając je na całej powierzchni i posyp tartym parmezanem. Lekko wymieszaj i przykryj pokrywką. Odstaw, aby ryż wchłonął smaki, a ser nadmiar bulionu. Pokrój jeszcze bardzo drobno natkę pietruszki i dodaj do risotta. Przełóż na talerz lub półmisek i udekoruj płatkami sera i listkami natki pietruszki.


Komentarze