Rodzynowiec

Rodzynowiec

  • 01:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 8 jaj
    • 24 dag cukru
    • 24 dag mąki tortowej
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 łyżki kakao

    Krem:

    • 2 budynie czekoladowe
    • 0,5 l mleka
    • 1 kostka margaryny
    • dżem z czarnej porzeczki do posmarowania biszkoptu

    Na wierzch ciasta:

    • 40 dag rodzynek
    • 1 szklanka rumu
    • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
    • 1 tabliczka czekolady mlecznej
    • 0,5 kostki masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Rodzynki opłukać, zalać rumem, zostawić na noc.

Biszkopt: ubić białka na sztywno, dodawać stopniowo cukier, następnie – po jednym żółtku. Odmierzoną mąkę, kakao, proszek do pieczenia wymieszać delikatnie z ubitymi jajkami. Piec w temperaturze ok. 180°C (do 200) przez ok. 20 minut. Po przestudzeniu ciasto przekroić i przełożyć dżemem porzeczkowym oraz kremem czekoladowym. Na wierzch cienka warstwa kremu czekoladowego i rodzynki w czekoladzie.

Krem: ugotować budyń, przestudzić. Utrzeć margarynę na puszystą masę i stopniowo do niej dodawać budyń. Kremem przełożyć ciasto, wierzch posmarować bardzo cienką warstwą.

Rodzynki w czekoladzie na wierzch ciasta: roztopić w rondlu masło, dodać czekolady – mieszać na wolnym ogniu, aż do utworzenia jednolitej masy; na koniec dodać odsączone rodzynki.

Masę wyłożyć na ciasto. Schłodzić w lodówce.


Komentarze

Podobne przepisy