Rogaliki dożdzowe z powidłami śliwkowymi

Rogaliki dożdzowe z powidłami śliwkowymi

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 0,5 kg mąki tortowej
    • 250 g margaryny
    • 200 ml śmietany 18%
    • 1/2 kostki drożdży
    • powidła śliwkowe / może być zamiennie marmolada
    • 1 jajko
    • cukier do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Drożdże utrzeć z mąka, dodać kostkę margaryny (o temperaturze pokojowej – łatwo łączą się wówczas składniki). Do całości dodać śmietanę i tak zagniecione ciasto pozostawić pod przykryciem do 30 min.

Kiedy ciasto będzie gotowe, należy je rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyciąć trójkąty. U podstawy każdego trójkąta nałożyć powidła i następnie zwinąć ku węższej części. Zwiniętego tak rożka zamoczyć w jajku i następnie obtoczyć w cukrze.

Gotowe rogale piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku w temp. 150 stopni do uzyskania złocistego koloru (ok. 30 min). Smacznego!


Komentarze