Rogaliki drożdżowe z różą

Rogaliki drożdżowe z różą

  • 03:00
  • 16 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 szkl. mąki pszennej (najlepiej typu 550)
    • 200 g masła
    • 1 op. drożdży suszonych
    • 1/4 szkl. ciepłego mleka
    • 5 łyżek cukru
    • 2 jajka L + 1 do posmarowania rogalików
    • 1 małe op. cukru waniliowego
    • konfitura różana lub marmolada
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajka oraz ciepłe (nie gorące!), roztopione masło.

2

Dodaj ciepłe (nie gorące!) mleko.

3

Wsyp cukier, cukier waniliowy, sól oraz drożdże.

4

Całość dokładnie wyrób mikserem.

5

Potem wyrób ciasto rękoma na stolnicy tak, by odchodziło od rąk.

6

Ciasto przełóż do miski. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godzina).

7

Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj i wykrój duże koło.

8

Koło z ciasta podziel na trójkąty.

9

Na każdy trójkąt wyłóż konfiturę lub marmoladę i zwiń rogaliki. Przełóż je na wyłożoną papierem blaszkę. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Wyrośnięte rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem.

10

Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 15–20 minut do lekkiego zrumienienia. Rogaliki ostudź, polukruj lub posyp cukrem pudrem.


Komentarze