Rolada bałkańska z mięsa mielonego

Rolada bałkańska z mięsa mielonego

  • 01:30
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 700 g mielonej wołowiny
    • 150 g mrożonej marchewki z groszkiem
    • 3 jaja
    • 2 cebule
    • 1 czerstwa bułka
    • ½ szklanki mleka
    • 3-4 łyżki oleju
    • 2 ząbki czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Marchew z groszkiem gotuj w osolonej wodzie przez ok. 8-10 min. Bułkę mocz w mleku, aż będzie całkiem miękka i odciśnij. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż na nim drobno posiekane cebule i czosnek, ostudź.

Włóż do miski mięso mielone, wbij 3 jajka, dodaj cebulę i czosnek oraz odciśniętą bułkę. Mieszaj aż do otrzymania jednolitej masy. Pod koniec wyrabiania dodaj do masy wystudzoną marchew z groszkiem. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Powstałą masę zawiń w folię aluminiową w formę dużego cukierka. Gotuj w kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA przez ok. 1 godz.

Polecamy podawać z kluskami śląskimi.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze