Rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa

  • 00:40
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 4 jajka
    • 1 szkl. cukru
    • 1/2 szkl. mąki tortowej
    • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
    • 1 op. cukru waniliowego (16 g)

    Masa:

    • krem czekoladowo-orzechowy

    Krem bawarski:

    • 250 ml mleka
    • 3 żółtka
    • 70 g cukru
    • 1 op. cukru waniliowego (16 g)
    • 250 ml śmietanki 30–36%
    • 3 łyżki żelatyny
    • 1/2 szkl. wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj krem bawarski: żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnej wody. Ubij żółtka z cukrem na puszystą masę. Zagotuj mleko wraz z cukrem waniliowym, zestaw z ognia. Lekko przestudzone mleko wlej cieniutkim strumieniem do żółtek z cukrem, ciągle mieszając. Przelej całość do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając przez ok. 15 min, aż masa lekko zgęstnieje (pamiętaj, że kremu nie wolno zagotować). Następnie dodaj do masy rozpuszczoną w wodzie żelatynę i przestudź. Śmietanę ubij na sztywno. Kiedy krem będzie lekko tężeć, dodaj do niego ubitą śmietanę, wymieszaj i włóż do lodówki na ok. 1 godz.

Przygotuj biszkopt: żółtka ukręć z cukrem na kogel-mogel. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj mąki (ziemniaczaną i tortową), delikatnie mieszając. Płaską, dość dużą blachę wyłóż pergaminem i natłuść olejem lub masłem. Ciasto równo rozprowadź na blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do ok. 190° i piecz przez ok. 15 min. Po upieczeniu ostrożnie wyjmij formę z biszkoptem z piekarnika i przykryj ją wilgotną ściereczką. Odwróć ciasto spodem do góry i ściągnij formę. Następnie spryskaj pergamin zimną wodą i delikatnie go zdejmij. Ciasto skręć w rulon razem z wilgotną ściereczką i odczekaj chwilę, aby przestygło.

Przestudzony biszkopt rozwiń i posmaruj kremem czekoladowym, a następnie kremem bawarskim (krem powinien robić się sztywny, ale nie może być zastygły). Zwiń biszkopt (już bez ściereczki) ponownie w ścisły rulon. Włóż do lodówki na ok. 2-3 godz., aż masa całkowicie stężeje. Po wyjęciu polej roladę gotowa masą czekoladową, posyp wiórkami kokosowymi oraz orzechami włoskimi.


Komentarze