Rolada jabłkowa

Rolada jabłkowa

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 3/4 szklanki mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • cukier waniliowy
    • 1 kg jabłek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszać aż masa jajeczna połączy się z mąką. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn.

Formę (może być taka jaka jest w komplecie do piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć starte jabłka, posypać cukrem i cynamonem, wylać na jabłka ciasto biszkoptowe. Włożyć do nagrzanego do 160–170°C piekarnika i piec ok. 25 min. Placek wyjąć z piekarnika i jeszcze gorący przełożyć na świeżą ściereczkę (biszkopt musi znajdować się pod jabłkami) – zawinąć roladę. Odstawić do wystygnięcia w ściereczce, żeby rolada się nie rozwinęła. Zimną roladę posypać po wierzchu cukrem pudrem. Smacznego.


Komentarze