Rolada serowa

Rolada serowa

  • 01:25
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 30 dag sera żółtego
    • 1 szklanka majonezu
    • 5 jajek
    • 30 dag mięsa mielonego
    • 2 łyżki tartej bułki
    • 20 dag pieczarek
    • 1 cebula
    • tłuszcz
    • sól, oregano, bazylia, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach tarki, dodać majonez i 4 całe jajka, wymieszać. Dużą prostokątną blachę natłuścić, wyłożyć pergaminem, który też grubą warstwą natłuścić. Ta gruba warstwa tłuszczu potrzebna jest, by później móc oderwać masę od pergaminu. Masę wylać, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 25–30 minut.

W czasie pieczenia masy serowej przygotować farsz: pieczarki umyć, zetrzeć na dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę, wszystko podsmażyć na patelni. Dodać do surowego mięsa. Dodać bułkę tartą, jajko, przyprawy i wymieszać.

Po upieczeniu masy serowej wyjąć ją z piekarnika, ale nie wyjmować z blachy, tylko od razu wyłożyć na nią farsz mięsny. Wyrównać.

 Następnie ostrożnie zwijać masę z farszem w roladę, odrywając jednocześnie pergamin od masy serowej.
Roladę można przełożyć do mniejszej blaszki lub pozostawić w większej i piec 30 minut. Po upieczeniu kroić w plastry i podawać z pieczywem lub surówką.

Smaczna zarówno na gorąco, jak i na zimno.


Komentarze