Rolada szpinakowa

Rolada szpinakowa

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • szpinak mrożony rozdrobniony 500 g
    • 4 jajka
    • 3 łyżki mąki
    • sól, pieprz
    • czosnek wg uznania
    • naturalny serek homogenizowany
    • chrzan lub serek chrzanowy
    • łosoś wędzony w plastrach 400 g
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Szpinak rozpuścić na patelni i podgrzewać tak długo, aż odparuje cała woda i pozostawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek i same białka ubić na puszystą pianę. Do ostygniętego już szpinaku dodajemy roztrzepane żółtka, mąkę, przyprawy (sól, pieprz, czosnek) oraz delikatnie pianę z białek. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 min w piekarniku w temp 190 st. Upieczony "placek" pozostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie mieszamy serek naturalny homogenizowany z chrzanem w ilości wg upodobań. Na ostygniętym placku szpinakowym rozsmarowujemy następnie serek chrzanowy własnej roboty lub gotowy, a na nim układamy plastry łososia pozostawiając z jednej strony ok. 5 cm suchy margines. Tak przygotowany placek zwijamy powoli w roladę, zaczynając od posmarowanej strony, w kierunku suchej (masa i tak się przesunie w trakcie zwijania). Tak przygotowaną roladę owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 5 godz. do lodówki, następnie kroimy. Roladę można także przygotować w wersji z szynką lub innymi dowolnymi składnikami.


Komentarze