Rolada z indyka z sosem wiśniowym

Rolada z indyka z sosem wiśniowym

  • 01:30
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 300 g filetu z indyka
    • 100 g żurawiny suszonej
    • 100 g migdałów całych
    • 1 żółtko
    • 4 gałązki natki pietruszki
    • 30 g masła
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
    • 100 g wiśni
    • 150 ml wina czerwonego
    • 20 g masła
    • 2 g mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki majeranku
    • 40 g cukru
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Migdały wstaw do gotowania w małym rondelku. Jak tylko woda się zagotuje, odstaw migdały na kilka minut. Następnie przelej je zimną wodą i obierz każdy migdał ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki, ale nie za drobno. Migdały przełóż do miski, wsyp suszoną żurawinę i dodaj masło oraz żółtko. Przypraw lekko świeżo mielonym pieprzem.

Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do farszu. Wymieszaj dobrze.

Indyka umyj i odsącz na kuchennym ręczniku. Przekrój płat mięsa na pół, jednak nie docinaj do końca. Rozłóż następnie na płasko. Ponownie każdą ze stron rozkrój nożem od wewnętrznej strony i zewnątrz na kolejne płaty – również nie docinaj do końca. Rozłóż – pierś z indyka jest przygotowana do rolady w czterech płatach mięsa. Możesz jeszcze delikatnie rozbić mięso tłuczkiem przez folię spożywczą. Przypraw mięso solą i pieprzem.

Rozłóż dwa arkusze foli spożywczej i złóż je razem w 3/4 wysokości. Dzięki temu otrzymasz dużą folię – powinna ona być większa od mięsa o ok. 10 cm z każdej strony. Folię posyp lekko solą i pieprzem oraz papryką. Przełóż mięso na folię.

Nałóż farsz z migdałów i żurawiny na 3/4 powierzchni, licząc od dołu. Górny pas pozostaw bez farszu. Dzięki temu lepiej zawiniesz roladę. Za pomocą foli zwijaj mięso w rulon. Na końcu całość zawiń w folię.  Końce folii skręć i zawiąż na supełki. Jeszcze raz całą roladę zawiń w folię aluminiową, jak cukierek. Folia aluminiowa zabezpieczy roladę w trakcie pieczenia.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°. Roladę przełóż do formy. Do innego naczynia wlej 300 ml wody i postaw pod roladą. Parująca podczas pieczenia woda, zapewni optymalną wilgotność mięsa. Mięso piecz przez 45 minut.

W tym czasie przygotuj sos wiśniowy. W rondelku zagotuj wino czerwone z cukrem i majerankiem. Po zagotowaniu przelej przez gęste sito, aby odsączyć majeranek. Przelej ponownie wino do rondelka. W małym kubku rozmieszaj zimną wodę z mąką ziemniaczaną i zagęść sos do konsystencji lekkiego kisielu. Wsyp do gorącego sosu mrożone wiśnie i odstaw rondel. Wiśnie puszczą sok do sosu, dzięki temu nabierze on głębokiego koloru i smaku, a owoce pozostaną w całości.

Mięso wyjmij z pieczenia i odstaw na kilka minut, aby się uspokoiło. Następnie przełóż roladę na deskę i przekrój folię, aby delikatne wyjąć mięso indyka. Sos z pieczenia wlej do wiśni w czerwonym winie. Roladę pokrój na  plastry pod kątem i ułóż na półmisku. Obok polej sos wiśniowy i udekoruj listkami natki pietruszki.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze