Rolada z kaczki faszerowana morelami i migdałami w sosie z czerwonego wina

Rolada z kaczki faszerowana morelami i migdałami w sosie z czerwonego wina

  • 02:30
  • 6 porcji
  • Trudny

Składniki

    • ​kaczka
    • 100 ml wina czerwonego
    • 50 g moreli suszonych

    Nadzienie:

    • 70 g boczku wędzonego (3 plastry
    • 50 g moreli suszonych
    • 20 g migdałów (słupki)
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 100 g żołądków drobiowych
    • 100 g wątróbek drobiowych
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • 30 ml śmietanki 30%
    • 1 jajko
    • 1 łyżka majeranku suszonego
    • przyprawy: sól, pieprz czarny

    Dodatkowo:

    • 30 g tartej bułki
    • 30 g masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj kaczkę: świeżą kaczkę dokładnie umyj w zimnej wodzie i wytrzyj ręcznikiem kuchennym. Wszystkie ewentualne piórka wyjmij ze skóry. Rozetnij ostrym nożem skórę pomiędzy piersiami i odetnij mięso wokół korpusu. Odetnij skrzydełka na zgięciu „V” z obu stron. Kość z obu skrzydełek wytnij. Mięso przy szyi odetnij wzdłuż korpusu i odcinaj dalej cały czas uważając, aby nie przeciąć skóry. Wytnij mięso wokół udek i z kości podudzia oraz pałki. Po całkowitym wyluzowaniu kaczki z kości rozłóż płat skóry z mięsem. Ważne, aby cały płat kaczki był pokryty mięsem. Przypraw kaczkę solą i pieprzem oraz natrzyj majerankiem.

Przygotuj farsz: wątróbki drobiowe i żołądki dokładnie umyj. Z każdej wątróbki wytnij ścięgna, tłuszcz i ewentualne błony. Żołądki rozetnij i dokładnie wymyj pod bieżącą wodą. Mięso ścięte z kaczki, wątróbki i żołądki zmiel, a następnie przełóż do miski. Czosnek i cebulę obierz, drobno pokrój i dodaj do zmielonego mięsa. Farsz przypraw solą i pieprzem oraz dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wbij jajko i wlej śmietankę. Dobrze wyrób nadzienie.

Na stole rozłóż dwa arkusze folii spożywczej tak, aby górna część jednego kawałka foli zachodziła na drugi. Na folię od dolnego jej brzegu rozłóż kaczkę – mięso z udka i piersi powinno leżeć na brzegu. Na jednej piersi i udzie rozłóż wzdłuż plastry boczku. Następnie nanieś farsz z kaczki. Słupki z migdałów podpraż na suchej patelni aż się delikatnie zrumienią. Morele przekrój na pół i poukładaj na nadzieniu. Posyp migdałami.

Rolowanie: zroluj kaczkę od siebie, trzymając za folię (dzięki temu równo zwiniesz mięso). Rolując dociskaj ciasno mięso, ale z wyczuciem. Cały czas przesuwaj folię do góry – dzięki temu nie zawinie się z mięsem. Na końcu owiń całą roladę folią i zawiąż jedną stronę folii na supeł. Drugą stronę dociśnij i również zakręć na supeł. Rolada z kaczki będzie zapakowana jak cukierek.

Rozłóż 3 arkusze folii aluminiowej i zawiń w nią kaczkę jeszcze raz. Do brytfanny nalej wodę i wstaw do zagotowania. Jak tylko woda się zagotuje, włóż zawiniętą kaczkę i gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU ok. 1,5 godziny. Po tym czasie, wyjmij roladę i odłóż, aby mięso się odpoczęło po gotowaniu.

Rozgrzej piekarnik do temp. 180°. Rozwiń schłodzoną roladę i wstaw do pieczenia. Polej mięso całym sosem jaki nazbierał się w folii po gotowaniu oraz czerwonym winem. Piecz do zrumienienia mięsa przez ok. 30–40 minut. Powstanie aromatyczny sos. Pod koniec pieczenia dodaj pokrojone w paski morele.

Rumianą kaczkę wyjmij z sosu na deskę kuchenną. Pokrój ostrym nożem na plastry, licząc 2 plastry na osobę. Do rondelka zlej sos z morelami z pieczenia. Dopraw go świeżym masłem. Mięso rozłóż na półmisku i polej odrobiną sosu. Resztę podawaj w sosjerce. Do dekoracji kaczki użyj prażonych słupków migdałów i liści natki pietruszki.


Komentarze