Rolada z kaczki z orzechami w sosie figowym

Rolada z kaczki z orzechami w sosie figowym

  • 02:45
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kaczka w całości
    • 1 cebula
    • 50 g migdałów
    • 30 g chipsów z suszonych jabłek
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka suszonego majeranku
    • 1 jajko
    • 100 ml śmietanki
    • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz

    Sos figowy:

    • 200 ml czerwonego wina
    • 100-200 ml wody
    • 50 g suszonych fig
    • 2 łyżki cukru brązowego
    • szczypta soli morskiej
    • 1 kardamon
    • 1 szczypta cynamonu
    • 50 g masła
    • 2 gałązki świeżego majeranku do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kaczkę umyj i odsącz na kuchennym ręczniku. Odetnij kuper i skrzydełka na zgięciu. Wyluzuj kaczkę z kości. Przetnij wzdłuż kręgosłupa mięso na dwie części. Oddziel nożem najpierw mięso piersi od korpusu, a potem wytnij mięso wokół skrzydełek. Następnie wytnij mięso wokół udek. Ważne jest, aby całość skóry wraz mięsem nie była poprzecinana. Rozłóż cały płat kaczki i zetnij trochę mięsa z piersi i udek (ok. 200 g). Przełóż to mięso do miski, wlej śmietankę i dodaj pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą majeranku. Dodaj jajko. Zmiksuj wszystko na gładki farsz. Dopiero teraz dodaj migdały i suszone jabłka, które możesz lekko pokruszyć.

Przypraw cały płat kaczki solą i świeżo mielonym pieprzem. Nałóż farsz i lekko rozsmaruj. Zwiń kaczkę w roladę i delikatnie dociśnij. Rozłóż dwa arkusze foli spożywczej i zawiń w nie roladę. Skręć na końcach i delikatnie zroluj jak cukierka, aby folia dociskała mięso. Teraz zawiń supełki na końcach i całość jeszcze raz zawiń w folię aluminiową. Rozgrzej piekarnik do temp. 140°C i wstaw roladę w brytfannie lub na blaszce, do której wlejesz wodę na dno. Pozwoli to utrzymać wilgotność podczas pieczenia. Piecz przez min. 2 godziny. Kontroluj poziom wody w brytfannie.

W międzyczasie czasie pokrój figi na połówki. W rondelku zagotuj wino i dodaj cynamon, połupany kardamon i figi. Gotuj powoli, aż figi zmiękną i cały sos nabierze aromatu. Dodaj cukier i szczytpę soli. Jeśli trzeba, dodaj jeszcze wodę. Przed końcem gotowania sos powinien być lekko gęsty (żelowy od fig). Teraz dodaj masło i wymieszaj.

Mięso wyjmij z pieczenia i delikatnie rozpakuj z folii. Pokrój na plastry i przełóż na półmisek. Polej sosem figowym i udekoruj świeżym majerankiem.


Komentarze