Rolada z karkówki wieprzowej nadziewana pomarańczami, czosnkiem i szałwią

Rolada z karkówki wieprzowej nadziewana pomarańczami, czosnkiem i szałwią

  • 01:25
  • 4 porcje
  • Trudny

Składniki

    • ok. 3 kg płat karkówki  
    • 2 pomarańcze
    • 200 g boczku wędzonego
    • sok z ½ cytryny
    • 1 główka czosnku
    • 10 ziarenek pieprzu czarnego lub kolorowego
    • 2 łyżki szałwii suszonej
    • 2 łyżki oliwy
    • bawełniana nitka do obwiązania rolady
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Karkówkę przekrój wzdłuż włókien, odkrawając kawałek o grubości ok. 2 cm. Pozostałą karkówkę możesz zamrozić albo wykorzystać do przygotowania drugiej rolady (pamiętaj, że podane ilości składników wystarczą na 1 roladę).

Wykrojone mięso lekko obij tłuczkiem z obydwu stron, a następnie skrop cytryną, natrzyj solą i pieprzem. Na krawędzi dłuższego boku poukładaj w poprzek ząbki obranego i niekrojonego czosnku, kawałki pomarańczy oraz plastry boczku.

Całość obsyp ziarenkami pieprzu oraz szałwią. Pozostawiając wolne brzegi, zawijaj mięso tworząc roladę, a następnie obwiąż je nitką, jak baleron. Obsmaż lekko roladę (na rumiano) z każdej strony ok. 6 min, na rozgrzanym tłuszczu. Zawiń w folię aluminiową i piecz ok. 1 godz.  w temperaturze 200°. Podawaj z ziemniakami i sosem z pieczeni.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze