Rolada z kaszy jaglanej i wieprzowiny

Rolada z kaszy jaglanej i wieprzowiny

  • 01:20
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg łopatki lub karkówki mielonej
    • 1 szkl. kaszy jaglanej
    • 50 g grzybów suszonych
    • 1 jajko
    • 3 łyżki bułki tartej
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
    • 1/2 łyżeczki sproszkowanej chili
    • przyprawy: sól, pieprz
    • olej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Grzyby mocz przez noc w wodzie (1/2 litra). Ugotuj grzyby, a wodę z gotowania zlej do szklanki.

Kaszę wypłucz pod bieżącą wodą. Przesyp ją do garnka. Wlej 2 szklanki płynu spod grzybów i dodaj szczyptę soli. Ugotuj kaszę według opisu na opakowaniu.

Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę i czosnek. Na koniec dodaj pokrojone drobno grzyby i całość smaż 2–3 minuty. Połącz ze sobą kaszę i grzyby. Dopraw do smaku.

Mięso połącz z ziołami prowansalskimi, chili, solą (3/4 łyżeczki), pieprzem (1/2 łyżeczki), bułką tartą oraz jajkiem.

Przygotuj folię spożywczą. Wyłóż na nią mięso, tworząc prostokąt. Wyłóż kaszę na mięso. Wykorzystując folię, zroluj mięso od większego boku. Przełóż roladę na blaszkę i piecz przez 50 minut w 180°C.


Komentarze