Rolada z królika ze szpinakiem i sosem szafranowo-pomidorowym

Rolada z królika ze szpinakiem i sosem szafranowo-pomidorowym

  • 02:00
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 300 g combru królika
    • 2 skoki królika
    • 500 g szpinaku świeżego
    • 250 ml śmietanki
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
    • 1 łyżeczka estragonu suszonego
    • 30 g mąki kukurydzianej
    • 10 ml oliwy do posmarowania folii
    • przyprawy: sól, pieprz czarny

      Sos:

    • 2 szczypty szafranu
    • 2 pomidory
    • 200 ml wina białego wytrawnego
    • 200 ml śmietanki
    • 4 gałązki koperku świeżego
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mięso królicze umyj, wytnij combry z kości. Oddziel mięso od kości na skokach („udkach”). Ważne jest, abyś użył ostrego, cienkiego noża i odkrajał mięso mały kawałkami od kości. Pokrój jeszcze mięso na mniejsze kawałki i przełóż do miski. 

2

Wlej śmietankę, przypraw słodką papryką, solą i pieprzem. Wsyp jeszcze estragon i dodaj mąkę kukurydzianą, która rozluźni mięso i sprawi, że rolada nie będzie sztywna. Blenderem zmiksuj masę mięsną na gładki farsz. 

3

Rozłóż dwa arkusze folii spożywczej na desce. Posmaruj oliwą, aby rolada nie przykleiła się po upieczeniu. 

4

Szpinak umyj i zblanszuj we wrzątku młode liście. Odsącz na sitku. 

5

Nałóż połowę farszu na środku folii. Na mięso rozłóż listki szpinaku. Centralnie poukładaj comberki z królika i jeszcze raz całość nakryj pozostałym farszem.

6

Zroluj folię wraz z mięsem i zawiń w roladę. Końce folii zawiąż jak cukier w supełki. Lekko dociśnij. Przygotuj dwa arkusze folii aluminiowej i całość zawiń jeszcze raz, dociskając mocno roladę z obu stron. Wykręć końce folii razem – identycznie jak byś zawijał cukierek w papier. 

7

Przełóż na półmisek i wstaw do pieczenia na 1,5 godziny w temperaturze 150˚C z wentylatorem. Pamiętaj, aby d do piekarnika włożyć foremkę z ok. 300 ml wody. Dzięki temu zachowasz poprawną wilgotność podczas pieczenia i rolada będzie soczysta. 

8

W czasie pieczenia, przygotuj sos szafranowy. W rondelku zagotuj białe wino wraz z szafranem. Jak tylko odparuje do połowy, wlej śmietankę i przypraw sos solą i świeżo mielonym pieprzem. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do sosu. Zagotuj całość. Na koniec dodaj świeżo krojony koperek. Upieczoną roladę rozwiń z folii i pokrój na plasterki ok. 0,5 cm grubości. Rozłóż na półmisku i polej sosem szafranowym. Dekoruj gałązkami koperku. Resztę sosu przelej do sosjerki. Podawaj natychmiast do stołu.   


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze