Rolada z kurczaka faszerowana żurawiną i pieczarkami

Rolada z kurczaka faszerowana żurawiną i pieczarkami

  • 01:40
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 kurczak
    • 300–400 g pieczarek
    • 100 g suszonej żurawiny
    • cebula
    • przyprawa do kurczaka
    • jarzynka
    • olej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Z kurczaka usuwamy kości, tak aby zostało nam samo mięso. Odcinamy udka i skrzydełka, zostawiamy skórę. Rozbijamy mięso delikatnie na płat. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni na niewielkiej ilości oleju, dodajemy umyte i pokrojone w grubą kostkę lub talarki pieczarki. Smażymy do miękkości, doprawiamy solą, jarzynką i pieprzem, studzimy.

Do pieczarek i cebulki dodajemy suszoną żurawinę. Wykładamy farsz na mięso kurczaka i zwijamy je w roladę. Kształt utrzymujemy specjalnymi klamrami lub, jeśli takich nie mamy, grubą nicią do pieczeni. Owijamy nią mięso w poprzek, a następnie wzdłuż, kolejno zahaczając o każde poprzeczne zawiązanie.

Kurczaka obsypujemy przyprawą do kurczaka i skrapiamy olejem. Wstawiamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około godziny w temp. 180 stopni lub dłużej (po nakłuciu widelec powinien swobodnie wchodzić w mięso). Roladę możemy też upiec w rękawie do pieczenia.

Gotową potrawę podajemy na ciepło, np. z pieczonymi ziemniakami lub ryżem, albo na zimno, na kanapki lub do sałatek, z różnymi sosami.


Komentarze