Roladka ze szpinakiem i delikatną rybką

Roladka ze szpinakiem i delikatną rybką

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 op. szpinaku Tesco
    • 4 łyżki masła
    • 1 cebula dymka
    • 4 jajka
    • 1 szkl. mleka
    • 1 kostka miękkiego twarogu
    • 1 jogurt naturalny
    • wędzona ryba (po ok. 15 dag wędzonych brzuszków łososiowych i wędzonej makreli)
    • sok z cytryny
    • natka pietruszki
    • bułka tarta do formy do pieczenia
    • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz
    • papier do pieczenia lub folia aluminiowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Na maśle zeszklij pokrojoną cebulkę wraz ze szczypiorkiem, dodaj szpinak i chwilkę smaż na maśle. W rondelku przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Dodaj mleko i zmiksuj na lekkich obrotach. Dodaj szpinak z cebulką i żółtka, znów delikatnie zmiksuj. 

W misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, połącz z masą szpinakową i przełóż na wcześniej przygotowaną, średniej wielkości blaszkę. Wyłóż ją folią aluminiową oraz posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Piecz przez. ok 15–20 min w temp. ok. 200º.

Przygotuj twarożek, mieszając go z jogurtem i doprawiając solą oraz pieprzem. W następnej kolejności przygotuj rybki. Brzuszki oddziel od skórek, makrelę pozbaw ości. Rybki rozdrobnij i przypraw sokiem z cytryny. 

Upieczony i ostudzony placek posmaruj warstwą twarożku i rybki. Delikatnie zroluj i pokrój na ok. 2 cm plastry. Posyp natką pietruszki.


Komentarze