Roladki drobiowe z serem i szpinakiem

Roladki drobiowe z serem i szpinakiem

  • 01:20
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 6 pojedynczych filetów z kurczaka
    • 300 g szpinaku mrożonego w liściach
    • 200 g sera żółtego
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 jajko
    • sok z 1 cytryny
    • 1/2 szkl. wina białego wytrawnego
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, świeżo zmielony pierz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filety oczyść z błon i włóż między folię spożywczą. Następnie rozbij na grubość ok. 7 mm. Skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem. Mięso ułóż na folii, tak aby na siebie nachodziły.

Szpinak przełóż na rozgrzaną patelnię i na wolnym ogniu rozmroź, odparuj wodę. Następnie dodaj wyciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Szpinak zdejmij z ognia, poczekaj aż przestygnie i wbij do niego jajko. Całość wymieszaj.

Szpinak rozsmaruj na filetach, na nim ułóż cienkie plastry sera i zwiń roladę za pomocą folii. Wierzch rolady oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Roladę zawiń luźno w folię do pieczenia i włóż do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzej do 200° i piecz roladę przez ok. 10 min. Po tym czasie odchyl folię, wlej wino i piecz dalej 30 min aż rolada lekko zarumieni się.


Komentarze