Roladki królewskie

Roladki królewskie

  • 01:15
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 5 plastrów schabu
    • 30 dag pieczarek
    • 2 cebule
    • marchew
    • 2 kawałki papryki konserwowej
    • 10 dag sera żółtego
    • 1,5 kg ziemniaków
    • 2 płatki wafla tortowego
    • 3 łyżki mąki
    • 2 łyżki masła
    • sól, pieprz, olej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Pieczarki udusić na oleju. Jeden kawałek papryki pokroić na paski ok. 1 cm, a ser żółty na słupki. Schab rozbić cienko, posypać solą i pieprzem z obydwu stron. Następnie układać na środku pieczarki, słupek sera żółtego, pasek papryki, zwinąć roladkę i spiąć wykałaczką. Roladki obtoczyć w mące, a następnie podsmażyć chwilkę na oleju.

Zarumienione zdjąć z ognia, a na tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulę i startą na dużych oczkach marchew. Do tak podduszonych warzyw dodać roladki, zalać wodą i gotować ok. 45 min.

Na 10 min przed zdjęciem z ognia dodać pozostały kawałek papryki pokrojony w kostkę, doprawić solą, pieprzem i zagęścić 2 łyżkami mąki. W międzyczasie ugotować ziemniaki i utłuc z podsmażoną na maśle cebulką. Gorące rozsmarować na waflu i zwinąć w roladę. Odczekać chwilę aż przestygną i pokroić na plastry ok. 2 cm.

Na rozgrzanej patelni zrumienić plastry z obu stron. Roladki ze schabu podawać z sosem i plastrami rolady ziemniaczanej, a także doskonale pasującą do tego dania surówką z kapusty pekińskiej. Smacznego!


Komentarze