Roladki wieprzowe po bawarsku

Roladki wieprzowe po bawarsku

  • 02:10
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 plastry łopatki wieprzowej
    • 2 łyżki ostrej musztardy
    • 10 dag boczku
    • 1 cebula
    • 1 łyżka kminku
    • 50 dag kapusty kiszonej
    • 3 łyżki margaryny
    • 1 szklanka bulionu
    • 1 kwaśne jabłko
    • szczypta tymianku
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso rozbić. Posmarować musztardą, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Cebulę posiekać, boczek pokroić w plastry. Połowę boczku przesmażyć, dodać cebulę i zeszklić. Następnie dodać kminek i połowę kapusty – dusić jakieś 5 minut.

Masę rozsmarować na plastrach mięsa, zwinąć w roladki i związać.

Margarynę stopić, dodać resztę boczku, obsmażyć roladki, zalać bulionem i dusić pod przykryciem ok. 60 min. Roladki wyjąć.

Jabłko obrać i grubo pokroić, dodać do sosu i dusić 10 minut. Następnie dodać resztę kapusty i dusić kolejne 5 minut. Gotowe roladki wyłożyć na półmisek i polać sosem. Można udekorować gałązkami tymianku.


Komentarze